7143 SAYILI YAPILANDIRMA KANUNU YÜRÜRLÜKTE

7143 SAYILI YAPILANDIRMA KANUNU YÜRÜRLÜKTE

 

Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 sayılı Kanun 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Kanun ile getirilen hükümler aşağıda bölümlerine göre özetlenmiştir.

31 Mart 2018 tarihi itibarıyla kesinleşmiş olan Vergi, SGK ve diğer kamu borçlarına Yurt içi ÜFE oranında yeniden yapılandırma imkanı getirilmiş olup bu imkan ile borçların 18 taksite kadar (36 aya kadar) yeniden yapılandırılması sağlanmıştır.

* Söz konusu kanunla birlikte Geriye doğru 5 yılı kapsayacak (2017, 2016, 2015, 2014 ve 2013 yılları için) Matrah Artırımı uygulamasını içeren düzenlemeler yapılmıştır. Böylelikle mükellefler vergi incelemesine ve tarhiyata muhatap olmayacaklardır. Elektronik ortamda beyanname ve bildirim zorunluluğu bulunanlar elektronik ortamda, bulunmayanlar ise gelir, kurumlar veya katma değer vergileri mükellefiyetleri yönünden bağlı olunan ya da muhtasar beyannamelerini vermiş oldukları vergi dairelerine kağıt ortamında başvuru yapabilirler. Artırılan matrahların ödenmemesi halinde kanun hükmünden yararlanma hakkı ortadan kalkacaktır.

 

* Kasa, ortaklar cari ve stok hesapları aflarını içine alan düzenlemeler ile Varlık Barışına ilişkin düzenlemeler de yapılarak işletme kayıtlarının düzeltilmesine imkan verilmektedir.

 

* Motorlu Taşıtlar Vergisinde büyük oranda ödeme kolaylığı sağlanacaktır. Trafik Para Cezaları ve diğer idari para cezalarında önemli indirim yapılacaktır.

 

* Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim yapılacaktır. Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’si silinecektir. Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında dava dosyasının bulunduğu aşamaya göre, %80’e varan indirim yapılacaktır.

 

* İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesine olanak sağlanacaktır. Eczanelerde cezasız ve faizsiz bir şekilde stok düzeltme imkanı sağlanacaktır.

 

* İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma yapılacaktır. Sahte belge düzenleyenler ile terörle bağlantılı olanlar hariç incelemede olan mükellefleri de kapsamaktadır.

 

* Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan edilecektir.

 

* 6552, 6736 ve 7020 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılacaktır.

* Yapılandırılan Borçlara 18 taksitte 36 ay sürede ödenebilme imkanı getirilmiştir. Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme imkanı getirilmiştir. Vadesi 31.12.2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçlar silinecektir.

 

* Kamu borçlarının yapılandırılması ve ihtilaflı dosyaların sulh yoluyla sonlandırılmasına ilişkin son başvuru süresi; 31.Temmuz 2018 , Matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesi için son başvuru tarihi 31 Ağustos 2018 tarihi dir.

 

* Yurtdışında bulunan para, döviz, altın gibi varlıkların 31 Temmuz 2018 tarihine kadar banak ve aracı kurumlar bildirilmesi ve Türkiye ye getirilmesi ve beyan edilmesi halinde vergi tarh edilmez, 30 Kasım 2018 tarihine kadar bildirilmesi halinde % 2 vergi hesaplanı